Collectief Groundless

Collectief Groundless bestaat uit Marrit Bausch, Anna van Veen en Margit Odems. Zij maken poëtisch, fysiek werk in samenwerking met andere disciplines. Dit collectief is voortgekomen uit de gelijknamige fysieke straattheater voorstelling (2019) over grenzen, grenzeloosheid en de drang naar begrenzing.

Inmiddels werkt het collectief sinds begin 2021 aan het project Flarden van Troost. Vanuit het thema troost, waarvan de kiem in het eerste Corona-jaar ligt, ontstaan verschillende projecten en samenwerkingen met andere kunstenaars. Te volgen op Instagram.

Zo is in oktober 2021 De Troostwandeling uitgekomen in Alkmaar, een audioperformance – met verhalen van Alkmaarders – door de binnenstad van Alkmaar, waarin ervaren wordt hoe een stad troostend kan zijn.

In februari 2022 is de korte, beeldende film TROOST in première gegaan. Een 11 minuten durende poëtische vertelling met beweging en muziek over de mens die troost zoekt. Een samenwerking met muzikant Nicky Hustinx en filmmakers Jesse-Zé Soepnel en Gemma Rijnders. 

Op 19 maart en 23 juni 2022 heeft de Avond van de Troost plaatsgevonden in Atelier Manenburg en Stadsklooster Utrecht. Op deze indrukwekkende locaties werden de muziek van Diederik van der Laag, de woordkunst van Wordbites en de bewegingen van collectief Groundless vermengd tot een bijzondere, interdisciplinaire voorstelling, waarin de vele kleuren van het thema troost onderzocht werden.

Voorstelling ‘Groundless’
Te boeken via impresariaat: Entr’act 

Waar eindig ik en waar begint de ander?
Kan ik nog een ik zijn als wij wij zijn?

In de fysieke straattheater voorstelling Groundless onderzoeken de performers samen met het publiek persoonlijke en gedeelde ruimte, het ik en het wij. De vraag die centraal staat is: wat blijft er over van jezelf, van een groep, of zelfs van een land, als de grenzen vervagen?

Groundless is een fysieke straattheater voorstelling over grenzen, grenzeloosheid en de drang naar begrenzing. Over jezelf aanpassen aan de ander en daarmee soms een stukje van jezelf kunnen verliezen.

Achtergrondinformatie
Groundless gaat over meer dan alleen je eigen grenzen. Het is juist nu belangrijk het ook te hebben over de drang om bij een groep te horen of je aan te passen om in een land te mogen wonen. Europa bestaat uit grenzen, maar is ontstaan vanuit een drang naar eenheid. Nationalisme popt op als grenzen vervagen. Wat betekenen de landsgrenzen nu in Europa: hebben we een eigen grond nodig om onze identiteit te bepalen?

Coaching en eindregie: Fabián Alfredo Santarciel de la Quintana.